Mülk bir diğer adı ile Tebareke Suresi Mekke döneminde inmiştir. 30 âyettir. Sûre, adını birinci âyette geçen “el-Mülk” kelimesinden almıştır.
Mülk Suresinin Nüzul Sebebi
Mushaftaki sıralamada altmış yedinci, iniş sırasına göre yetmiş yedinci sûredir. Tûr sûresinden sonra, Hâkka sûresinden önce Mekke’de nâzil olmuştur.
Mülk Suresinin Konusu
Sûre genel olarak Allah Teâlâ’nın varlığı ve birliğini, azametini, evrendeki hükümranlığını, tek tanrı ve tek yaratıcı olduğunu, hayatın ve ölümün var ediliş amacını ve öldükten sonra dirilmeyi konu edinmektedir. Sûrede ayrıca insanlığın ilâhî vahyin uyarıcılığına muhtaç olduğuna işaret edilmekte, bunu kabul etmeyenlerin karşılaşacakları kötü sonuçla ilgili uyarılar yapılmaktadır.
Mülk Suresinin Arapça Yazılışı
Mülk Suresinin Türkçe Meali
- İbn Abbas (ra)’dan şöyle rivayet edilmiştir: “Sevgili Peygamberimiz’in (sas) ashâbından birisi bir kabrin üzerine çadırını kurmuştu, ancak onun bir kabir olduğunu bilmiyordu. Bir de baktı ki, orada bir adam Mülk (Tebâreke) Sûresi’ni okuyor. Sonuna kadar okudu. Bunun üzerine çadır sahibi Hz. Peygamber’e gelerek, “Ey Allah(c.c.)’ın Resûlü, ben çadırımı bir kabir üzerine kurmuşum; fakat onun bir kabir olduğunu bilmiyordum. Baktım ki orada bir adam Mülk Sûresi’ni okuyor, sonuna kadar okudu. Resûlullah (sas) buyurdu ki: “O sûre Mânia’dır. O zatı kabir azâbından kurtarır.”
- Ebu Hüreyre’den şöyle rivâyet edilmiştir: “Allah(c.c.) Resûlü (sas) buyurdu ki: “Kur’an’da otuz âyetli bir sûre bir adama şefaat etti. Nihayet o, bağışlandı. İşte bu sûre Mülk Sûresi’dir.”
- Câbir (ra)’den şöyle rivâyet edilmiştir: “Peygamber Efendimiz (sas) Secde ve Mülk sûrelerini okumadan uyumazdı.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 9)
- Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: “Resûlullah (sas) buyurdular ki: “Kur’ân-ı Kerim’de otuz âyetlik (şanı yüce) bir sûre vardır. Bu sûre (kendisini okuyan) kimseye (kıyamet günü) şefaat eder ve Allah(c.c.)’ın onu affetmesini sağlar. Bu sûre Tebârekellezî bi-Yedihi’l-Mülk’tür.”
- Tirmizî’de, İbnu Abbas (ra) Resûlullah’ın (sas) şöyle dediğini belirtir: “Bu sûre (kabir azabına veya kabir azabına sebep olan günahlara karşı) engeldir, bu sûre kurtuluş sebebidir, kişiyi kabir azabından kurtarır.” (Tirmizî, Sevab-ül Kur’an-9) Âlûsî der ki: “Bu sûrenin fazîleti hakkında zikredilen haberlerden dolayı söz konusu sûrenin her gece okunmasının mendub olduğu söylenmiştir. Ben de temyiz yaşından beri bu sûreyi okumaya devam ediyorum. Beni buna muvaffak kılan Allah(c.c.)’a hamd eder, bundan böyle de yardım ve kabulünü dilerim.” (Âlûsî, Rûhu’l-Meânî).
- “Tebârekellezî” olarak bildiğimiz Mülk Sûresinin faziletini de Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şu hadisleriyle bildirirler: “Kur’ân’da otuz âyetlik bir sûre vardır. Okuyan kimseye bağışlanıncaya kadar şefaat eder. O da Mülk Sûresidir.”
- “Mülk Sûresi, kabir azabına mâni olan ve kabir sıkıntı-sından kurtaran bir sûredir.” Bu konuda ayrıca İbni Abbas’ın rivâyet ettiği şöyle bir hadis de vardır: Resulullah’ın (a.s.m.) Sahabilerinin bir kısmı oranın mezarlık olduğunu bilmeyerek bir mezarın üzerine çadır kurdular. Oysa orası bir mezarlıkmış. Mezardaki insan Tebarake sûresini sonuna kadar okudu. Daha sonra Resulullah (a.s.m.) gelince sordular: “Yâ Resulallah, çadırımı bir mezarın üzerine kurdum, oysa ben oranın mezar olduğunu bilmiyordum. Ne var ki orası bir mezarmış, içindeki adam Mülk Sûresini sonuna kadar okudu.” Bunun üzerine Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurdu: “O sûre azaptan uzaklaştırıcıdır, azaptan koruyucudur. O korkuyu gidericidir, o okuyanı kabir azabından emin kılar.”
- Tâûs rivâyet ediyor: “O iki sûre (Secde ve Mülk Sûrele-ri) Kur’ân’ın bütün sûrelerinden yetmiş kat üstündür.”
- Abdullah bin Mes’ud’un rivâyetine göre şöyle anlatıyor: “Kişi kabrine getirildiği zaman, önce ayağı getirilir. Ayakları der ki: ‘Benim tarafımdan sizin için bir yol yoktur. Çünkü bu insan Mülk Sûresini okurdu.’ “Sonra göğsü veya karnı tarafından gelinir. Onlar da aynı şekilde şöyle der: ‘Benim tarafımdan sizin için bir yol yoktur. Çünkü bu insan Mülk Sûresini okurdu.’ “Sonra başı tarafından gelinir. O da aynı şekilde, ‘Be-nim tarafımdan sizin için bir yol yoktur. Çünkü bu insan Mülk sûresini okurdu’ der. O engelleyicidir, insanı kabir azabından korur. Bu sûre Tevrat’ta da, Mülk Sûresidir. Kim onu gece okursa sevabı daha çok olur ve güzelleşir.”