Besmele-i Şerifin Arapça Yazılışı
Besmele-i Şerifin Türkçe Manası
“Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla” manasına gelmektedir.
Euzu Besmele’nin Arapça Yazılışı
Euzu Besmele’nin Türkçe Manası
Kovulmuş Şeytan’ın şerrinden Allah’a sığınırım.
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adı ile..
Besmele-i Şerifin Faziletleri
Peygamber Efendimiz(s.a.v)’e bildirdiği şekliyle, Kuran-ı Kerimin diziliş sırasındaki ilk suresi Fatihadır ve Fatihanın da ilk ayeti bir çok alimlere göre Besmele-i şeriftir. Bu yüzden hem harf sayısı hemde satır sayısının Kuran-ı kerimle ilgisi büyüktür.
“Besmele” Bismillahirrahmanirrahim sözünün kısaltılmış şeklidir. Hayırlı bir işe başlarken, Allah-û Teâlâ’nın ismini anıp, bu mübarek isim ile başlamak anlamına gelir.
Besmele; “Esirgeyen, bağışlayan, lütuf ve ihsanını, rahmet ve merhametini eksiltmeyen” manâsındaki Rahmanve Rahim isimlerinden oluşmuştur.
Bu âyette Allah üç ismiyle zikredilir.
Her hayırlı işte Allah’ın adını anarak Allah’ın kudretine, inayetine ve merhametine sığınılır.
Resûlullah (S.a.v.) Efendimiz şöyle dedi; “Körolasıca şeytan deme. Çünkü sen böyle söyleyince o böbürlenir ve “gücümle onu yere yıktım!”der. Bunun yerine “Bismillah” diyecek olursan, sinek gibi oluncaya kadar küçülür.” (Nesâi) İşte bu Besmele’nin bereketi iledir.
Resûl-ü Ekrem (S.a.v.) Efendimiz Besmelesiz başlanan her işin bereketsiz olacağını hadislerinde şöyle belirtmişlerdir: “Meşru işlerin her hangisi olursa olsun, Besmele-i Şerife ile başlanmazsa nasipsiz, güdük(hayrı kesik) olur” (Münâvi)
Ebû Davud’un ibn Abbâs’tan rivayetine göre:
“Peygamber (s.a.v.), kendisine “Bismillahirrahmanirrahim” ininceye dek bir sûreyi diğerinden ayırmayı veya bir rivayete göre sürenin bittiğini bilmezdi.”(Ebu Davud, Salat, 122)
Besmele-i Şerif Ayet Midir?
Her surenin başında zikredilen besmelenin ayet olup olmadığı hususunda ise ihtilâf edilmiştir.
Besmele Kuranı Kerimde Neml suresinde geçen bir ayettir.
(Neml 30. ayeti kerime)
İnnehu min suleymane ve innehu bismillahirrahmanirrahîm.
Bir müslüman herhangi bir işe “Besmele” ile başlamakla “Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla, O’nun izni ve emriyle, O’nun rızası için yapıyorum, her türlü yardım, kuvvet ve kudret O’ndandır. O yardım etmezse, bu kuvvet ve kudreti vermezse hiçbirşey yapamam, hiçbir işte muvaffak olamam.” diyerek acziyetini ortaya koyar ve her işini yaratıcıya havale eder.
Besmele-i Şerif İle Alakalı Hadis-i Şerifler
Besmele ile başlanmayan her önemli iş noksan kalır. (Beyheki)
Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan, “Bu eve girmeme imkan yok” der, dönüp gider. (Tibyan)
Amel defterinde 700 Besmele bulunanı Allahü teâlâ Cehennemden çıkarır. (Tergib-üs Salat)
Besmele ile yazı yazanın haceti kolaylaşır, Allahü teâlâ da razı olur. (Deylemi)
Besmele ile işe başlayanın günahları af olur. (İmâm-ı Râfiî)
Yemeğe Besmele ile başlayıp, sonunda Elhamdülillah diyenin, daha sofra kalkmadan günahları af olur. (Taberani)
Besmele ile yenen yemek bereketli olur. (İbni Mace)
Sıkıntıya düşen, “Bismillahirrahmanirrahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azim” derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur. (Deylemi)
Bin kere Besmele okuyanın dört bin büyük günahı af olur. (Tergib-üs Salat)
Helaya girerken çekilen Besmele, cinlere perde olur, avret yerlerini göremezler. (Tergib-üs Salat)
Besmele yazılı bir kağıdı, yerden kaldıran sıddıklardan yazılır. (Tergib-üs Salat)
Şeytandan korunmak için, yemeğe Besmele ile başla! (Taberani)
Besmelesiz koku sürünen, şeytanlara da koku sürmüş olur. (İbni Sünni)
Su içerken Besmele çek, bitince de, Elhamdülillah de ve üç nefeste iç! (İbni Sünni)
Yemeğe başlarken, Allahü teâlânın adını anın, yani Besmele çekin! Başında Besmele çekmeyi unutan, hatırladığı zaman, “Bismillahi alâ evvelihi ve ahirihi” desin! (Ebu Davud, Tirmizi, Hâkim)
Hz. Âişe anlatıyor;
Allâh Resûlü -sallallâhu aleyhi ve sellem- bir defâsında ashâbından altı kişi ile birlikte yemek yiyordu. Bir bedevî gelerek yemeği iki lokmada yiyip bitirdi. Resûl-i Kibriyâ Efendimiz :
“- Eğer bu kimse «bismillâh» deseydi yemek hepinize yeterdi. Öyleyse biriniz yemek yediği vakit «bismillâh» desin. Yemeğin başında bunu söylemeyi unutursa:
«Başında da sonunda da bismillah» desin!” buyurdu. (İbn-i Mâce, Et’ime, 7; Ebû Dâvûd, Et’ime, 15)
Allah cc. Bismillahta hayrı, hayırda Bismillahı bulan ve zikreden kullarından eylesin bizleri, amin.
Besmele-i Şerif’in Faziletlerinden Bir Kısmını Şu Şekilde Sıralayabiliriz:
- Her gün 786 defa Besmeleyi 7 gün okuyan kimse istediğini elde eder.
- yatmadan önce 21 defa okuyan şeytan,cin,hırsız,ani ölüm ve diğer bir çok beladan korunur.
- Zalim üzerine 51 defa okunup yüzüne üflenirse şerrinden korunur.
- Yine 51 defa olmayan bir iş için okunursa muvaffak olunur. Okuma şekli; Besmele-i şerif tama olarak okunur. yani“Bismillahirrahmanirrahim”denir.50 tanesi işi bitirecek kişinin yanına gelmeden okunur,veya müsait olunursa kapıda okunur.Son besmele hiç dünya kelamı konuşmadan,kişinin yanına girerken,yada içeride hissettirmeden yüzüne doğru hafifce üflenir.
- Güneş doğarken güneşe karşı 300 defa okuyan ve arkasından Peygamberimize salat ve selam getiren hesapsız rızık ve zenginliğe kavuşur.
- İçinde su buluna bir kaba 786 defa okuyup bu suyu sevdiğin birine içirirseniz, onun sınırsız sevgi ve bağlılığını kazanırsınız.
- Bir kağıda 35 defa yazıp evinize yada iş yerinize asarsanız, nazar, şeytan ve cin şerrinden korunur, malın ve kazancınız çoğalır. Bereketi artar.
Besmele-i Şerif’in Tefsiri (Diyanet)
“Eûzü” veya “istiâze” diye bilinen bu cümle, bu şekliyle bir âyet olmadığı için mushafa yazılmamıştır. “Kur’an okuyacağın vakit o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın” (Nahl 16/98) şeklinde buyurulduğu için Kur’an okumaya başlayanlar, besmeleden önce “eûzü…” ifadesini okumak suretiyle bu emri yerine getirmektedirler. Asıl adı İblîs olan şeytan, Allah’ın “Âdem’e secde et!” emrine uymadığı, kendisinin daha üstün olduğunu ileri sürerek emre karşı geldiği için meleklerin vatanından (melekût âlemi) kovulup sürgün edilmiş; o da imtihan dünyasında Allah’ın kullarını, O’nun yolundan ve rızâsından ayırmak için uğraşmayı kendine vazife edinmiştir (A‘râf 7/11-17).
Kaynak : Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 58-59